Šiame straipsnyje parodysime, kaip lengvai pasigaminti espreso toniką namuose ar bet kur kitur. Jums tereikia kokybiško kavos virimo aparato, ledo ir šiek tiek kūrybiškumo.
Kas yra espreso tonikas?

Vasaros dienos reikalauja lengvų, gaivinančių, tačiau kvapnių gėrimų. Kavos pasaulis nėra išimtis – espreso tonikas tampa vis populiaresniu gėrimu ne tik kavinėse, bet ir namuose. Šis netradicinis gėrimas sujungia kavos stiprumą ir charakterį su citrusinių vaisių kartumo toniko skoniu . Rezultatas yra stebėtinai subalansuotas, gražiai sluoksniuotas ir itin gaivinantis .
Espreso tonikas buvo sukurtas palyginti neseniai, tačiau per trumpą laiką rado stabilią vietą šiuolaikinių kavinių meniu. Jis greičiausiai atsirado Skandinavijoje , kur žmonės nebijo eksperimentuoti su kava ir skoniais. Gėrimas susideda iš šalto toniko su ledu, ant kurio kruopščiai užpilama šviežiai paruošta espreso kava. Tai sukuria vizualiai patrauklų ir skoniškai kontrastingą derinį – idealiai tinkantį vasaros gaivumui .
Gautas skonis yra kartus, putojantis, su įdomiu vaisių ar gėlių prieskoniu – priklausomai nuo naudojamų ingredientų.
Espreso tonikas atsirado Šiaurės šalyse, tikriausiai Švedijoje arba Suomijoje, maždaug 2007–2010 m . Ten baristos eksperimentavo su kava ir toniku kaip alternatyva Classic lediniam espresui .
Kokią kavą pasirinkti?
Espreso tonikas tinka ne visoms kavos rūšims. Idealiai tinka lengvesnio skrudinimo kavos su vaisių ar gėlių natomis, papildytomis toniko kartumu. Rekomenduojame kavas iš Etiopijos, Kolumbijos ar Kenijos arba mišinius su citrusinių vaisių charakteriu.
Espreso tonikas – bet kur ir bet kada
Kelioninių kavos virimo aparatų dėka espreso toniką galite paruošti net atostogaudami, stovyklavietėje, prie vandens ar festivalyje. Išbandykite „Wacaco“, Flair espresso arba „Outin“ modelius.

Ko jums reikės?
Sudedamosios dalys:
- 150–200 ml kokybiško toniko
- Ledas (idealiu atveju dideli, skaidrūs kubeliai, pagaminti iš filtruoto vandens)
- 25–30 ml šviežio espreso
- Citrinos arba apelsino žievelės papuošimui (nebūtina)
- Žolelės (pvz., mėtos, rozmarinai) – pagal skonį (nebūtina)
- Kavos pupelės iš jūsų mėgstamiausio skrudinimo aparato
Rekomenduojama įranga:
- Espreso kavos virimo aparatas , pavyzdžiui, mechaninis kavos virimo aparatas Flair 58 arba kelioninis kavos virimo aparatas Flair EITI
- Kokybiškas kavos malūnėlis , pavyzdžiui, 1Z presso J-ultra
- Aukštas stiklinis puodelis (bent 250 ml), idealiai permatomas, kad būtų vizualiai efektyvus


Žingsnis po žingsnio paruošimo procedūra
1. Paruoškite stiklinę
Pasirinkite aukštą, skaidrią stiklinę ir pripildykite ją 2/3 ledo. Naudokite didesnius, skaidrius ledo kubelius – jie tirpsta lėčiau ir atrodo geriau.
2. Supilkite toniką
Lėtai pilkite toniką (150–200 ml) tiesiai ant ledo. Jei naudosite aromatizuotą toniką (pvz., citrusinių vaisių ar gėlių), gausite naujų skonių derinių.
3. Paruoškite espresą
Naudokite kavos aparatą, kad pagamintumėte kokybišką espreso. Naudokite šviežiai maltą kavą su vaisių, citrusinių vaisių ar šokolado natomis – geriausiai tinka lengvesnis arba vidutinio skrudinimo kava. Svarbus kontrastas tarp toniko saldumo ir kavos skonio.
4. Užpilkite toniką espreso kava
Lėtai pilkite espresą šaukšto nugarėle, šiek tiek virš toniko vandens lygio, kad nesusidarytų putų ir gėrimas būtų vizualiai sluoksniuotas. Tamsus kavos sluoksnis ant šviesaus toniko vandens sukuria elegantišką vaizdą.
5. Papuošimas ir patiekimas
Papuoškite gėrimą citrinos ar apelsino žievelės gabalėliu, rozmarino ar mėtų šakele. Tai suteiks jam ne tik patrauklią išvaizdą, bet ir subtilų aromatą.
Kai espresas pilamas ant toniko, tonike esantis anglies dioksidas reaguoja su karštu espresu ir susidaro būdingos putos. Todėl svarbu espresą pilti lėtai , geriausia šaukštu.
Patarimai ir gudrybės, kaip paruošti tobulą espreso toniką
- Netaupykite tonikui. Pigūs tonikai gali būti per saldūs arba beskoniai. Kokybiškas tonikas yra raktas į sėkmę.
- Derinkite su vaisiais. Pabandykite pridėti keletą mėlynių, laimo skiltelių arba šlakelį greipfrutų sulčių, kad suteiktumėte papildomo skonio.
- Naudokite filtruotą vandenį. Ne tik ledukui, bet ir ruošdami espresą. Vandens grynumas iš esmės daro įtaką gaunamam skoniui.
- Viską atvėsinkite iš anksto. Espreso tonikas yra skaniausias, kai visi ingredientai yra šalti.
- Tinka patiekti svečiams. Vizualiai patrauklus, greitai paruošiamas ir visada įspūdingas.
- Naudokite šviežiai maltą kavą. Kavos pupeles sumalkite kokybišku malūnėliu.
Espreso tonikas yra daugiau nei gėrimas – tai patirtis. Espreso energijos ir toniko lengvumo derinys – tobulas skonių derinys karštoms dienoms. Pabandykite jį pasigaminti patys ir atraskite naują būdą mėgautis kava.
Mūsų tinklaraštyje rasite daugiau receptų, patarimų ir instrukcijų, kaip mėgautis puikia kava namuose ar kelyje. Sekite mus ir nepraleiskite jokių naujienų!